- Štítky blogu



Obsahuje sušené ovoce lepek?
Ve velkém množství se nachází v mouce získané z obilných rostlin. Tento ukazatel je hlavním ukazatelem kvality mouky - protože čím více lepku obsahuje, tím je těsto bujnější a pružnější.
Lepek navíc pomáhá zvyšovat trvanlivost výrobků, například jeho suchý extrakt se přidává do mouky, díky čemuž chléb vydrží mnohem déle čerstvý.
Jako konzervant se lepek používá nejen při výrobě moučných výrobků (těstoviny, koláče), ale i v dalších výrobcích: najdeme ho v uzeninách, uzeninách, mražených masových polotovarech, jogurtech, rybích a masových konzervách, kečup, sladkosti, bonbóny s náplní
Lepek ve výrobcích
Obecně je pro výrobce výhodné používat lepek, protože se zvyšuje trvanlivost jejich výrobků. Společnost TM Sergio však tuto praxi opustila, takže lepek v receptuře jejích produktů není.
Lepek se také přidává do kosmetických výrobků a do obalů těch léků, které se vyrábějí ve formě dražé nebo pilulek. Může se zdát, že použití této látky má pouze pozitivní účinek, ale vše není tak jednoduché.
Co je škodlivý lepek?
Pokud často jíte produkty, které obsahují lepek (přírodní nebo uměle získaný extrakt do nich zavedený), pak se začne ukládat na stěnách střeva a zhoršuje jeho funkčnost.
Protože tento protein má adhezivní vlastnosti, snižuje se střevní propustnost, což ztěžuje normální trávení. Stojí za zmínku, že největší škody nezpůsobuje lepek samotný, ale aminokyseliny získané v důsledku trávení potravy, což jsou určitým způsobem propojené peptidové řetězce.
Bez výrobků obsahujících relativně škodlivý lepek se to ale neobejde, protože například pečivo a výrobky z mouky a cereálií jsou zdrojem důležitých vitamínů skupiny B. Zároveň existují výrobci, kteří nepřidávají umělý protein , zejména sušené ovoce, ovocné tyčinky a další produkty Sergio neobsahují lepek vůbec.
Nesnášenlivost lepku
Lepek je nebezpečný zejména v dětství, protože při jeho konzumaci se u dítěte mohou objevit následující příznaky intolerance tohoto proteinu:
- Bolest břicha a kolika
- Podrážděnost a náladovost
- Ztráta váhy
- Zpoždění ve vývoji
Aby se vyloučila možnost těchto onemocnění, doporučuje se krmit děti do šesti měsíců pouze mateřským mlékem. Pokud to není možné, dejte mléčné přípravky, ale ty zásadně neobsahují lepek, jelikož neobsahují mouku.
Kukuřičný nebo bramborový škrob, který mají, je také bezpečný, protože tento protein neobsahuje. Lepek se ale do pšeničného škrobu může dostat v malém množství při zpracování. Pokud jsou v rodině lidé s onemocněním jako je celiakie (poškození sliznice tenkého střeva, což vede k atrofii a neschopnosti vstřebávat živiny), pak je lepší podávat směs s obsahem brambor a kukuřice, spíše než pšeničný škrob pro děti.
Lepek pro kojence a děti
Po šesti měsících, kdy kojené děti potřebují zavádět příkrmy, byste se měli ujistit, že v zakoupené kojenecké výživě není lepek. Pokud je na obalu mléčné směsi nebo ovocného pyré ikonka s přeškrtnutým klasem, znamená to, že v tomto výrobku rozhodně žádný lepek není.
Po 6 měsících také děti začínají zavádět do svého jídelníčku různé cereálie z různých obilovin. Pediatři doporučují začít s rýží, kukuřicí nebo pohankou, protože neobsahují lepek. Ale krupice, ovesné vločky, pšeničná kaše a výrobky z pšeničné mouky by neměly být podávány dítěti mladšímu 9 měsíců.
Po tomto věku můžete produkty obsahující lepek podávat v malých množstvích, ale pečlivě sledujte změny v chování a zdraví a všímejte si i těch nejmenších odchylek od normy. Pokud se u dítěte změnila stolice (leskla se a špatně se smývala), zvýšila se tvorba plynů, objevily se bolesti břicha, snižuje se chuť k jídlu, dítě místo přibírání začíná hubnout, pak byste měli okamžitě přestat lepek používat -obsahující přípravky a poraďte se s pediatrem. Můžete požádat dětského lékaře, aby předepsal speciální vyšetření, které dokáže odhalit, zda dítě nemá onemocnění, jako je celiakie.
Při zjištění tohoto onemocnění děti nebudou moci po celý život jíst výrobky obsahující lepek, protože tento protein je pro jejich organismus nebezpečný. Pokud se produkty s lepkem dostanou do trávicích orgánů dítěte s celiakií, dojde k úplné nebo částečné atrofii klků umístěných na stěnách střev, což vede k obtížnému vstřebávání živin a vitamínů do stěn, což znamená, že nebudou vstoupit do krve.
Celiakie může být vrozená, dědičná nebo získaná po střevních infekčních onemocněních. Příznaky se mohou projevovat různě, např. u dětí do 2 let bříško otéká v důsledku hojné tvorby plynů, dochází k častějším pohybům střev a dochází k jejich tekutosti, snižuje se chuť k jídlu, což vede k vyčerpání, zpomalení růstu a dochází ke ztrátě hmotnosti.
K odhalení celiakie se provádí speciální krevní test a vyšetření sliznice střevního traktu pro biopsii. Včasná diagnóza zabrání ztenčení tenkého střeva a úplné atrofii jeho klků. Celiakie se léčí bez užívání léků, stačí pacientovi vyloučit z konzumace výrobky s lepkem, a to bude muset dělat do konce života.